CTO Metropool Den-Haag-Rotterdam-Dordrecht

De Willem-Alexander Baan Topsport Academy heeft mooi nieuws. In onderstaand bericht van Rotterdam Topsport is het CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit. Bij de Topsport- instroomprogramma’s wordt ook het roeien genoemd en dat is heel goed voor de Willem-Alexander Baan.

Komend roeiseizoen organiseert de KNRB juist ook daarom de vier waterweekenden op de Willem-Alexander Baan. Primair doel van het waterweekend is om kennis te delen met coaches.

De ontwikkeling van een roeier naar de top is een langetermijnproces. De KNRB streeft naar de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig, mondiaal concurrerend programma vanaf ca. 8 jaar voor het podium.

Willem-Alexander Baan de motor voor Talentontwikkeling

Den Haag, Rotterdam en Dordrecht bundelen krachten

Deze week is het contract van het vijfde landelijke CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) ondertekend door door Maurits Hendriks namens NOC*NSF en mevrouw Anneke van Zanen–Nieberg (voorzitter) namens het CTO Metropool bestuur. Hiermee is CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht een feit. De steden en aangesloten sportbonden zorgen samen voor een duurzaam voordeel voor de topsport in de regio. Door het bundelen van kennis, krachten en uitstraling biedt het CTO Metropool extra middelen en mogelijkheden voor talentontwikkeling en topsport.

Het CTO Metropool Den Haag-Rotterdam-Dordrecht wil voorloper zijn in de ontwikkeling van innovatieve aanpakken voor topsport en talentontwikkeling. Ook wilt het CTO Metropool voor iedere sporter de optimale combinatie tussen werk of studie en trainen mogelijk maken. Er is een compleet onderwijsaanbod mogelijk, zodat sporters hun ideale opleiding binnen de regio kunnen volgen in combinatie met hun sport.

Voorzitter CTO bestuur Anneke van Zanen-Nieberg: “Als bestuur van het CTO Metropool zijn we blij met de unieke samenwerking van de drie steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht bij het tot stand brengen van het CTO Metropool, die op initiatief van de betrokken wethouders tot stand is gekomen. En we zijn heel blij dat NOC*NSF het volledige vertrouwen heeft uitgesproken in deze aanpak. Door nauw samen te werken met de drie deelnemende gemeenten, het Watersportverbond, Nevobo en de partners uit sport, onderwijs-, kennis- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven kunnen we op het gebied van topsport en talentontwikkeling voor alle partijen een win-win situatie en synergie bereiken.”

Wethouder Sport van Den Haag Rabin Baldewsingh: “Deze accreditatie is een prachtig resultaat van jarenlange investeringen in sport. De waardering op deze manier vanuit NOC*NSF sterkt ons nog meer dat we op de goede weg zijn met ons sportbeleid in de stad Den Haag en de gehele metropool, met dit centrum hebben we er weer een belangrijke pilaar bij voor de regio. Naast de recent geopende Sportcampus in het Zuiderpark, een Papendal achter de duinen, is dit een enorme versterking van het kloppend sporthart van Den Haag. Wij gaan door, vol enthousiasme voor sport als verbindende factor in onze stad en metropool.”

Wethouder Sport van Rotterdam Adriaan Visser: “We zijn erg blij met deze beslissing. Het Centrum voor Topsport en Onderwijs dat we samen met Den Haag en Dordrecht ondersteunen, sluit perfect aan bij Rotterdam als topsportstad en stad voor talentontwikkeling. Samenwerken binnen de metropool is op andere gebieden bovendien al heel gewoon. Nu gebeurt dat ook in de sport. Dat is een goede ontwikkeling.”

CTO Metropool is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportbonden Nevobo en Watersportverbond en de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Het management en het bestuur van het nieuwe Centrum voor Topsport en Onderwijs wordt gehuisvest in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. CTO Metropool is het vijfde CTO van Nederland, CTO Amsterdam, CTO Zuid, CTO Noord en CTO Papendal zijn de andere CTO’s.

Topsport- en instroomprogramma’s
Naast de topsportprogramma’s beachvolleybal en zeilen coördineert het CTO Metropool de 23 instroomprogramma’s in de RTO Metropool (gebied Zuid-Holland) waaronder de instroomprogramma’s Badminton, Honkbal, Judo, Korfbal, Rugby, Schaatsen, Waterpolo en Zwemmen in Den Haag; de instroomprogramma’s Atletiek, Honkbal, Boksen, Basketbal, Judo, Roeien, Volleybal en Waterpolo in Rotterdam; de instroomprogramma’s Korfbal, Shorttrack en Waterpolo in Dordrecht en de instroomprogramma’s Handboogschieten, Tafeltennis, Handbal en Waterpolo en Turnen in de rest van Zuid-Holland.  Al deze programma’s zijn door NOC*NSF erkend en worden door het CTO Metropool ondersteund. Het CTO faciliteert deze bond gestuurde programma’s op het gebied van kwaliteitsverbetering van de programma’s door het toepassen van inhoudelijke leerlijnen en moeten op 1 lijn functioneren ten behoeve van de topsport.