Het Emmauscollege Rotterdam is de eerste school op de Willem-Alexander Baan.

In de maand september en de eerste week van oktober hebben 38 jongens en meisjes uit de examenklassen Havo en VWO op woensdag- en donderdagochtend tussen 8.15 – 9.15 uur geroeid op de Willem-Alexander Baan.

Voorafgaand aan de training op de Willem-Alexander Baan starten de scholieren met een goede warming-up: de jongens en meisjes fietsen naar de roeibaan (totaal, heen en terug, circa 18 kilometer). In de uitleg van Ronald Florijn gaat door het fietsen en de roeitraining je wattage (energie) alleen maar omhoog en gebruik je die extra energie om ook op school beter te presteren.

De training bestaat steeds uit een gedeelte op de roeimachine en roeien in vierpersoonsboten. Martijn Tasche deed de begeleiding van de roeiers op het water en de meervoudig Olympisch Kampioen, Ronald Florijn, deed de begeleiding op de roeimachines.

In korte tijd gaan de vier lessen over de inspanningsfysiologie en het effect op algemeen presteren, de roeitechniek, wedstrijdjes (ergometer en in de roeiboot), maar vooral over hoe leuk roeien op het water kan zijn.

De laatste afsluitende training is een wedstrijd op de officiële wedstrijdbaan en konden de roei(st)ers vanuit het finishgebied worden aangemoedigd. De foto’s laten zien dat het roeiprogramma succesvol is.